Защо е важно да инвестирате в здрави кюнци при отопление с уреди на пелети?

имитаф

Наясно сте, че когато използвате камина, котел или печка е важно да изградите сигурен димоотвод, по който да бъдат отвеждани димните газове и миризми. Но знаете ли, че има значение какъв ще бъде типа на материала, който ще изберете с оглед на това кюнците да могат да устоят на температурите и киселинността на газовете, които се освобождават при различните типове горива? В случай, че сте заложили на биогорива си съветваме да се запознаете с възможностите за кюнец за пелетна камина, които са сред най-надеждните, сигурни и здрави димоотводни елементи. Какво е характерно за този тип аксесоари за димоотвод ще споделим в днешната тема.

Защо е важно качеството на кюнците?

Има уреди, които не могат да вдигнат твърде висока температура и най-обикновени тънкостенни кюнци биха послужили ефективно за осигуряването на идеални условия за извеждане на дима в атмосферата. Но не така стоят нещата при камини, печки и котли, използващи пелети за отопление. Въпреки, че самото гориво няма пламък, а буквално тлее е важно да споделим, че тук температурите, които се постигат са изключително високи. Това въздейства на издръжливостта на кюнците и в случай, че те са достатъчно устойчиви е възможно да се наложи поради амортизиране да се инвестират още средства за подмяна им.

За да не се налага да плащате два пъти за димоотводни аксесоари ви съветваме да обърнете внимание при покупка на:

  • Типа на материала за изработка. Необходимо е да бъде издръжлив както на високи температури така и на химични реакции, предизвикващи киселинност в димните газове;
  • Дебелина на стените. Освен едностенните кюнци в търговската мрежа се предлагат и двойни с изолация. Те са невероятно здрави и сигурни. Характеризират се със здравина и изключително дълъг експлоатационен период;
  • Избор на размери и форма. Не само до тук изложените две фокусни точки са решаващи за изграждането на надежден димоотвод. Отношение към неговото функциониране имат и елементите, от които ще бъде изградена цялостната конструкция.

Инвестирайте отговорно и разумно. При необходимост се консултирайте с експерт, който да ви даде съвет кой тип кюнци биха били подходящи за уреда ви, използващ пелети.

С внимание към разнообразието

ъглов кюнец

Споменахме, че на пазара този тип елементи се класифицират основно по това от какъв материал са изработени и коя дебелина на стената е подходяща за да издържи на газовете, освобождавани при изгарянето на пелети. Има и някои особености, които се отнасят да дължините и формите на кюнците. Сред най-често използваните са:

  • Ъглови;
  • Имитаф;
  • Прави;
  • Гофрирани.

Ъгловите се използват за промяна на пътя на димоотвода от уреда до комина, по който се отвеждат дима и газовете извън имота. Имитафите са тип ревизионни елементи, които намаляват образуването на конденз и се използват като зона за лесно почистване на сажди. Правите конци са тип основни елементи, на които можете да разчитате за изграждане на главния път за отвеждането на газовете. Предлагат се в няколко размера. Що се отнася до гофрираните те са тип тънкостенни димоотводни елементи, които се характеризират със способността си да се манипулират лесно.

Защо да заложете на професионални решения?

Не правете компромиси с инвестирането в качествени кюнци. Всички варианти, които издържат под 400 °C не се препоръчват от специалистите. Те са тип компромисен модел, който не би могъл да ви гарантира качествено и дълголетно отвеждане на димните газове, което предполага, че няма да бъдат толкова устойчиви на химически и оксидиращи газове. А уредите, при които основно гориво са пелетите много бързо биха ги амортизирали, което е показателно, че ще се наложи отново да купувате нови кюнци.

Затова е най-добре да изберете професионални и с доказано качество изделия, на които да разчитате поне 4-5 години. В зависимост от търсения размер, материал и дебелина на стените в сайта на онлайн магазин BalkanEnergy можете да намерите най-добрите, функционални решения.