Съвети и превенция срещу проблемни водопорводни щрангове

щрангове

Като една от трудоемките и свързани с не малко неприятности ВиК услуги днес отново ще обърнем внимание на подмяната на щранговете в жилищни и нежилищни сгради. Причината за това са високите разходи, които следва да заплатят домакинствата за да бъде изцяло подновена инсталацията с цел по-надеждното и безопасно функциониране. Днес обаче ще обърнем внимание не на крайната мярка, а на превенцията, която е важно да правим като идеята е да се намали риска от възникване на аварии, чиито ремонти биха ни стрували твърде скъпо.

Професионални съвети

Водещи фирми за смяна на щрангове смяна в София алармират за това да се извършва редовна профилактика на водопроводните системи, независимо от това колко години вече функционират. Проблематични са най вече старите жилищни сгради, при които са ползвани метални тръби, които пък с времето корозират и стават дори опасни за обитателите и ползвателите на водата а битови нужди. Съвета, който дават експертите в такива ситуации е да се провеждат диагностични действия на всеки шест месеца и потенциално опасните щрангове да бъдат частично подменяни. При такива частични ремонти домакинствата няма да натоварят твърде много своите финанси, а в крайна сметка ще получат едно поетапно планиране във времето на ремонтите, които ще могат в даден момент да достигнат пълна смяна на старите щрангове с нови.

Много ВиК фирми от София, които предлагат такива специфични услуги работят на този принцип. Самия ремонт е сложен, а както вече споменахме е свързан с доста разходи. Етапите, на които обаче ще се проведат имат именно за цел да не стресират твърде много домакинствата с екстремни разходи, които да разклатят финансовата им стабилност.

Не само старите жилищни сгради имат нужда от диагностика и профилактика на щранговете. Липсата на контрол при строителството на нови сгради води до аварии във водопроводните системи, които предизвикват материални щети в особено големи мащаби. Ето защо е напълно редно да се възползвате от още един от професионалните съвети на специалистите от София, а именно да си изберете фирма за периодична профилактика и наблюдение, с която си гарантирате:

  • Бърза реакция при потенциални скрити течове;
  • Оглед на състоянието на щранговете в многоетажните сгради;
  • Превенция срещу възникване на сериозни ситуации, които провокират щети и разходи.

Отново имате повод за притеснение, тъй като независимо от годината на строителство на сградите водопроводните системи се нуждаят от качествен и навременен анализ с цел да се намалят рисковите моменти.

Не замитайте проблема

Характерна черта на българина е, че обича да отлага решенията. А това води до повече разходи, повече материални щети, главоболия и тревоги. Съветите на специалистите от София продължават и това, което е важно да знаете е, че дори най-незначителните симптоми не бива да се замитат, а е правилно да им се обърне специално внимание. Щранговете са най-важните елементи във водопреносната система на една сграда. За да функционират правилно  ида доставят до домовете ви чиста и годна за консумация вода е решаващо да бъдете отговорни и да следите за дребните знаци, които показват потенциален проблем.

вик проблеми

Ето и някои от тях, които са предвестници на аварии, чиито ремонт задължително трябва да бъде извършен в много кратки срокове:

  • Поява на мокри петна в стъблищните клетки на общите части на жилищната кооперация или блок;
  • Прогизнали от влага стени и капки вода от тавана на мазета, асансьорна шахта и други;
  • Повишено ниво на влага на въздуха, което създава трудности за дишане;
  • Слабо налягане и недостиг на вода до горните етажи на сградата;
  • Вода, която не отговаря на качествените показатели за годност и консумация.

Всеки един от изброените признаци са особено показателни за това, че има авария на щранг, който нетърпи отлагане за поправка. Ако имате подобни неприятности по най-бързия начин се свържете с екипа на ВиК Хелп София за намиране на бързо решение и отстраняване на аварията.