Ролята на образователните играчки в развитието на децата

Всички родители се стремят да направят най–доброто за правилното развитие на своите деца. Те са тези, които ги обучават и запознават със заобикалящия свят от първия удобен за това момент. В последствие щафетата поемат възпитателите в детските градини, а надграждането продължава в училищна възраст.

Въпреки това, усилията на мама и татко си остават все така нужни, за да подкрепят децата тогава, когато имат нужда и да им позволят да разкрият целия си потенциал за усвояването на всеки нов материал.

Играта и свободните занимания може и да ви се струват излишни, но това не е така. Благодарение на тях едни деца успяват бързо да се справят с информационния поток, който ги залива по време на обучение, а други се адаптират сравнително трудно.

На какво се дължи разликата?

Процесите на възприемане и усвояване на нов материал са свързани с адекватното логическо и креативно развитие. В това число не малка роля играе и фината моторика, а всички тези способности се зараждат и усъвършенстват именно благодарение на играчките. Последните са отговорни и за богатата фантазия, пресъздаването на житейски ситуации и научаването на важни уроци за това как работи света.

Как да помогнете на детето за развитието на подобни умения?

Най–лесният, и при това изключително забавен начин (не само за децата), са образователните играчки. Независимо как гледате на играта, по никакъв повод и начин не лишавайте детето от тези толкова необходими помощници. Не става дума само за кубчето на Рубик, „Не се сърди човече“ или шах. Макар това да са едни от любимите занимавки от нашето детство, днес можете да си позволите много повече.

От прецизно изработени и безопасни играчки, развиващи фината моторика чрез напасване на форми и цветове, до строителството на дървени влакчета и пластмасови градове – всичко това помага на децата да осъзнаят разликата в геометричните форми и тяхното класифициране. Пъзели, конструктори и лабиринти могат да подобрят логическото мислене и бързата реакция.

Образователните игри увеличават капацитета на мозъка на подрастващите и възпитават строго конкретни умения в тях. Те им помагат в изграждането на стратегическо разсъждение, което винаги е в полза за изхода от напрегнати моменти и критични ситуации. Паметта и концентрацията също могат да бъдат повлияни в положителна насока с подходящата игра. Това ще се окаже от голяма полза след навлизане в учебна възраст. Обогатява се и речниковият запас на малките, което няма да остане незабелязано на всеки един етап от живота.

Може би и без образователни играчки биха могли да се постигнат блестящи резултати, но ако можем да си подсигурим добрия старт, защо да не се възползваме!?