Консерванти в козметиката – поводи за здравословни проблеми

Ако си разровите в Интернет пространството ще се окаже, че има милиони статии на тема козметика, съвети, насоки, иновации и т.нат. Много модерно стана преди да си купим дори крем за ръце първо да се запознаем с някои от особеностите на продукта както и да се информираме за мнения и коментари на потребители, които са дали своята положителна оценка за някои от тях. Всъщност малко се пише за консервантите, оцветителите, ароматите в козметиката, които имат поразяващ ефект върху организма и прекаляването с тях определено може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Вероятно това е и причината да откриваме доста публикации на тема природна и био козметика, която става все по-популярна на фона на океана от козметични продукти, с които буквално ни заливат производителите.

Защо да избягваме козметика с консерванти

За повечето клиенти консервант е онази съставка, която придава дълготрайност на дадено изделие. До някъде имате право, защото това е стабилизатор, с който наистина успявате да си гарантирате, че дадена козметика няма да се „развали“. Защо изобщо производителите правят такъв разход и оправдан ли е спрямо здравето на клиентите? Доста интересен въпрос и наистина е добре преди да си купите паста за зъби, тоалетен сапун или пък декоративна козметика детайлно да обърнете внимание на това има или няма консерванти в състава им.

Ако питате професионалист, който работи в козметична компания защо изобщо се правят такива интервенции и се влагат консерванти в козметиката то отговора ви гарантираме, че ще бъде – за да се запазят качествата и свойствата на продукта непокътнати.

Да, но това крие известни рискове, защото пък вие се запитайте дали е нормално един крем за ръце или за лице да има над 5 години срок за използване. Определено е повод за пртиснение и дерматолози алармират да не използвате такъв вид козметика поради риск от:

козметика био
  • Кожни раздразнения;
  • Химична атака върху здравето;
  • Неблагоприятно въздействие;
  • Образуване на ракови образования.

Доста сериозни последици може да има използването на така наречената консервирана козметика и именно поради това е определящо да възлагате повече надежди или на натуралната и природна както на медицинската, която е съобразена с редица показатели, касаещи здравето ни.

А добра козметика има. Тя е известна под редица наименования:

  • Био;
  • Натурална;
  • Природна;
  • Професионална;
  • Медицинска и т.нат.

Не подлагайте здравето си на експериментална диагностика е не харчете излишни средства за козметика, която можете да ползвате дори 5 години след отварянето на опаковката. Определено се налага човек да се радва на живота, но не онзи консервирания, а изпълнения с чистота, свежест и енергия.