Какъв е животът в частен старчески дом

Частните старчески домове често се намират в отдалечени от града райони и са оборудвани с всички необходими устройства, които улесняват живота на пенсионерите. Добрият старчески дом предлага удобни легла, рампи, мебели без остри ъгли, асансьори за инвалидни колички, вани и други. На територията задължително се назначава лице, което се грижи за зелените площи. Престоят сред красиви алеи гарантира положителни емоции, приятна комуникация с другите жители. Наличието на градински парцел или оранжерия позволява на всеки да прави това, което обича.

При приемане, персоналът провежда проучване, за да изясни интересите на пенсионера, което дава възможност да се осигури на всички пълноценен отдих. В такива къщи често има фитнес зала, плувен басейн, баня, зали за гледане на филми и концерти. 

Сред предимствата на платените заведения са скоростта на сетълмент. Почти винаги има места в частните старчески домове, така че човек не трябва да чака на дълга опашка. Процедурата по регистрация също е опростена. 

Единственият недостатък на частните старчески домове е цената на услугите е по-висока в сравнение с държавните институции. Но е нормално да се заплаща повече за качествена услуга. Ако настанят свой близък в частен старчески дом, роднините не трябва изобщо да се тревожат за храненето, физическото и психологическото състояние на пенсионера.

При избора на институция за по-голямата част от възрастните хора важен критерий е цената на живота, така че обикновено решават в полза на държавния дом за възрастни хора. Изправени пред качеството на услугите, скоро разбират, че са направили грешка. Недостатъчното финансиране не осигурява подходяща грижа и комфорт. Най-добрият вариант е частна организация, в която на пациента се гарантира пълноценен начин на живот.

Условията за престой в такива институции се считат за по-удобни, тъй като персоналът се състои от висококвалифицирани специалисти. Те осигуряват не само навременна медицинска помощ, но и са по-внимателни към психологическото състояние на възрастния човек, неговите ежедневни нужди. Мотивацията е по-високата заплата. Преди да бъдат наети, всички служители се подбират внимателно, взема се предвид техният опит в подобен сектор на услугите. Консултациите с психолог помагат на пенсионера да се адаптира по-лесно към новата среда, местоживеене. Ежеседмично пациентите се преглеждат от лекар, медицинските сестри контролират приема на предписаните лекарства.

Добрият старчески дом разполага с всички удобства. И хората, които са настанени там, в никакъв случай не се чувстват отхвърлени и изоставени. Напротив, намират се в идеалната за тях среда – спокойствие, пълна медицинска грижа, занимания по интереси, приятелски компании. Ето защо, ако изберете такъв вариант за ваш близък роднина, няма да сгрешите.