Как да се борите с неприятната миризма на обувките?

Едно от най-неприятните неща и за дамската, и за мъжката част, свързана с обувките, е неприятната миризма. Това е леко конфузна тема, но част от ежедневието на всички нас. Тук не играе роля какво е качеството на обувката ви или колко висока хигиенна поддържате. То просто се получава. Не са малко случаите дори след обуване за първи път на нова обувка да усетите, че това се е случило. Съвсем нормално е, предвид факта, че сте прекарали цял ден в този чифт обувки, стъпалото ви се е изпотило и най-вероятно температурите са високи.

Това са и причините жените и мъжете да избират отворени обувки през топлите сезони. За мъжката част това е по-специфичен момент, тъй като вариантът им за такъв чифт са или класическа джапанка, или сандали. И двата вида са по-скоро спортни обувки и не са подходящи за работно място или събития, които изискват по-елегантен стил. Затова добър съвет към мъжете е да закупуват обувки само от качествена кожа. Тя, за разлика от другите, запарва стъпалото много по-малко.

Забелязали сме, че дори при самото закупуване обувките имат една неприятна миризма. Някои специалисти дават съвет за това да използваме водороден пероксид, но можем да го извършим и с подръчни материали, като ще ни трябва просто някакъв вид алкохол. Той има дезинфекциращ ефект и преминавайки през вътрешната част на обувката, посредством гъба, а после оставяйки го да изветрее, ще се отървем от фабричната миризма.

Ако миризмата в обувките ви се е появила в резултат на носенето им, процедурата е друга. Много ефективен метод е използването на содата. Поръсвате една супена лъжица по цялата ѝ вътрешна част и я оставяте така цяла нощ. Този метод е 2 в 1, от една страна казва сбогом на лошата миризма, от друга убива гъбичките. Много хора се доверяват и на оцета, като или преминават с него вътрешната част или оставят няколко напоени тампона за няколко часа.

Ако сте забелязали, че стъпалата ви обилно се потят, трябва да вземете мерки и за това. На първо място използвайте само чорапи от памук и ги сменяйте редовно. Те задържат огромно количество гъбички и подменянето им е ключово. Немалко хора използват за краката си и детска пудра. Тя като че ли абсорбира потта и се грижи да доброто състояние на кожата.

Източник: Магазин MES.BG