Предимства и недостатъци на модела „весесезонни гуми“

Признайте си, че и вие като шофьор се изморявате от множеството ангажименти, с които се натоварвате по поддържането на автомобила си. Принципно е важно да се имат предвид някои основни специфики, за да се гарантира безопасно и стабилно шофиране. Нуждата от нови гуми е ясна, но въпросът е има ли възможност да се намалят досадните ходения при специалист вулканизатор за подмяна, баланс и всякакви други действия, което на практика би ни спестило  и пари. Решение би могло да се намери, но трябва да бъде ясно, че то не  е приложимо за всякакви атмосферни условия и се прилага при конкретни обстоятелства.

гуми

Ако се върнем няколко години назад ще установите, че действително на пазара се появиха един междинен нов модел гуми, които не са нито зимни, нито летни. Става въпрос за така наречените всесезонни гуми, при които отпада нуждата от подмяна в определени периоди при повишаване или падане на температурите. И така идеята въобще не е за подценяване, тъй като си имате целогодишно гуми, които определено са доста устойчиви и могат да бъдат на джантите достатъчно дълъг период от време, а не само няколко месеца. Звучи невероятно обещаващо, но какво реално е добре да се предвиди за да се окаже максимално правилно и напълно ефективно ползването на всесезонните гуми. Както всеки друг продукт, който излиза на пазара и тук производителите търсят оптимални условия, които наистина да ни предоставят едно функционално решение. технологиите са доста напреднали и подобренията наистина си оказват влияние, така че стават все по-популярни подобни възможности, които не само пестят пари, но същевременно с това и време.

Предимства на всесезонните гуми. До тук акцентирахме върху няколко преимущества и част от тях са именно тези, че когато се говори за ефективност и добра цена то именно модела всесезонни гуми се оказва практично решение. Несъмнено мнозина водачи биха били достатъчно провокирани от идеята да заложат на гуми, които да е се подменят през определен времеви период. Така отпада ангажимента да следите температурните разлики, да търсите място за съхранение на гумите, които към момента не се използват и т.нат. така, че що се касае до предимства на автомобилните гуми, които се ползват целогодишно то винаги ще се намерят достатъчно мотиви за да се възползвате от едно такова практично предложение. Името на тези авто продукти показва, че те са приложими за всеки един от годишните сезони. Но дали бихме ги ползвали в твърде екстремни условия и има ли неща, с които е важно да се запознаем педи да вземем решение за покупка на такива продукти? Разбира се, че има ограничения. Би било страхотно да се поставят нови обувки на автомобила ни и четири години да не се занимаваме с подобни ангажименти като смяна, баланс и т.нат.

Ето ги и недостатъците на всесезонните гуми. Характерно за една автомобилна гума е това, че тя има предели на ефективност при употреба. Всеки водач знае, че при падането на температурата под 6-7 градуса е показател за поставянето на зимните обувки на колата. Неудобството при употребата на всесезонните гуми е в това, че при тях също има някакви параметри, при които тяхната ефективност е най-висока. Няма как температурите да паднат под -15 градуса и да очаквате една такава гума да държи оптимално колата на пътя. Препоръчително е да се има предвид, че този вариант автомобилни аксесоари са подходящи за по-мек климат. А у нас такива райони са тези в южната част на страната, където температурите рязко падат под. -10 градуса и всъщност има една средна зимна температура от порядъка на от – до – 5 или -6 °С. Това дава възможност да се ползват такива и шофьорите могат да са спокойни за своята безопасност. Всъщност основния недостатък на взесезонните модели гуми е именно в това, че те на ефективни при твърде ниски или прекалено високи температури, при които всъщност започват за губят своите качества.