Каква е ролята на витамините за правилна функия на имунната система

витамини

Всяка една чужда за организма генетична информация бива спирана от разпространение в човешкия организъм, благодарение на имунната система. Тя играе жизненоважна функция и ни предпазва от туморни клетки, инфекции, причинени от вируси, гъбички и бактерии. Много хора в желанието си да подсилят имунитета приемат различни хранителни добавки и медикаменти. Всъщност е важно да се изясни състоянието на имунната система преди да се включват в дневното меню допълнителни вещества за нейното подсилване. Имайте предвид, че при здрав човек без хронични или други заболявания е достатъчно балансираното хранене и прием на витамини за имунна система. Не е необходимо натоварване с други микроелементи, които могат да предизвикат обратен ефект като например цитокинова буря.

Защо е важна правилната стимулация на имунитета

Когато в стремежа си да повишим способността на организма да се бори с вируси и бактерии приемаме какви ли видове имуностимулатори реално извършваме пренатоварване на редица органи и функции. Последиците могат да доведат до свръхчувствителност. Обратния ефект, който се наблюдава е свързан с това, че имунния отговор, който клетките дават е свързан с атака на собствените тъкани и органи- процеса може да бъде необратим и да се стигне до летален край.

Затова е от изключително важно значение да се приемат продукти, добавки или лекарства със стимулиращ имунитета ефект, които са предписани само след извършени лабораторни анализи за текущото състояние на организма. При правилен прием и по преценка на лекаря могат да бъдат включени в дневното меню витамини, които подпомагат:

 • Възстановителните сили при вече настъпило заболяване;
 • Подпомагане на защитната функция на организма при често боледуване;
 • При контакт на лицето с лица, които са в рискови групи и са преносители на инфекции и зарази.

Преценката от специалист в случая е изключително важна. Само така може да се постигне оптимален ефект без риск за здравето.

Способи за подсилване на имунитета

витамини за имунна система

Балансираната и богата на полезни микроелементи храна е от съществено значение за това организма да може да се справи с всякакви патогени, които ежедневно го атакуват. Освен това има и други способи, с които можете да се погрижите за защитните сили на организма си срещу болестотворни микроорганизми. Това са:

 • Пълноценен сън. Достатъчната продължителност на съня има изключително благоприятно въздействие върху това да се повиши способността на тялото да се справи с всякакви инфекции;
 • Прием на повече плодови сокове, които са богати на витамини и минерали;
 • Здравословна храна;
 • Намаляване на вредните захари и консумация на пълномаслени млечни продукти;
 • Максимална хидратация;
 • Добра физическа активност;
 • Намаляване на приема на тютюневи изделия и алкохол;
 • Избягване на стресови ситуации;
 • Редовни разходки на открито.

Ето как можете сами да се справите и с лекота да повишите имунните сили на организма си с изпълнение на тези работещи съвети.

Най-добрите витамини за силен имунитет

Витамините са много важни за нашето здраве. Те играят съществена роля за подобряване на имунния отговор на организма. Тези, които се характеризират с благоприятно въздействие върху повлияване на функцията на имунитета са:

 • Витамин С. Съдържа се в цитрусите, а освен това се предлага и под формата на хранителна добавка както за деца така и за възрастни;
 • Витамин Д. Приема на яйчен жълтък както и често излагане на слънце щ ви осигурят отлични стойности, които са необходими на организма за да може да се пребори с различни патогени;
 • Витамин А. Съдържа се морковите, млечните продукти, яйцата. Изключително благоприятен за костната система и кръвоносната система;
 • Витамин Е. Намалява лошия холестерол и подпомага образуването на червени кръвни клетки. Съдържа се в зелено листните зеленчуци, авокадо, бадеми, лешници.

Съществен е приноса на всеки един от витамините за подобряване на имунитета. На пазара се предлагат и комбинирани хранителни добавка, които се грижат за пълноценно доставяне на необходимите за вашето здраве микроелементи.