Термопомпите въздух-вода – защо са известни като най-високоефективните уреди за отопление и охлаждане

Независимо, че са едни от най-скъпите като инвестиция уреди за отопление термопомпите като алтернативен източник за осигуряване на отопление и охлаждане набира все по-голяма популярност. Причините се дължат основно на бързата възвръщаемост на вложените средства, а освен това и на факта, че са най-екологичните уреди, с които реализирате реален спад на сметките да електричество. Това са изключително надеждни и подходящи решения за всякакъв тип сгради. те използват като енергия възобновяеми енергийни източници, което всъщност ги прави толкова икономични и високоефективни. Ако сте привлечени от възможността да намалите сметките за ток с до 80 % и да се погрижите за опазването на околната среда то днес ще ви запознаем по-подробно с едни от най-разпространените модели термопомпи въздух-вода.

Ефективност при охлаждане и отопление

Когато говорим за ползване на уред, който едновременно може да охлажда и да отоплява то със сигурност си представяме климатик. Много хора съпоставят термопомпите с климатичните инсталации и системи заради външния им вид, но всъщност самия принцип на работа на уредите се оказва коренно различен.

Термопомпите представляват затворена верига, която използва като енергиен източник възобноявеми природни блага – вода, въздух или топлината от почвата. Характерно за термопомпите въздух – вода е това, че те разчитат на топлината на околния въздух за да я пренесе към водата, която се затопля и предава на отоплителната инсталация, която е изгладена в имота – подово отопление, радиатори  и други.

Термопомпите са с доказана висока ефективност от най-висок клас спрямо всеки друг отоплителен уред, който се предлага на пазара. Независимо от това, че са много домакинства това е твърде висока инвестиция то имайте предвид, че възвращаемостта на вложените в такъв уред средства са напълно оправдани, тъй като това са дългосрочни решения, осигуряващи:

  • Ниски разходи;
  • Минимална ангажираност при обслужване на уреда;
  • Безопасни;
  • Екологични;
  • Удобни за целогодишна употреба;
  • Надеждни и здрави;
  • Автоматизирани.

Малка част са изложените предимства, които може да ви представи ползването на термопомпа. Високата ефективност на уредите, независимо от режима на работа (отопление, охлаждане, подгряване на вода) и то на най-ниска цена оправдава всеки вложен лев в изграждането на инсталация, която се задвижва и работи с термопомпа въздух – вода.

Още едно предимство на тези модели термопомпи е това, че те могат да се ползват както в къщи, така апартаменти или други административни сгради. Приложими са за свързване към вече съществуващи инсталации за парно отопление или такива ,които предстои да бъдат новосъздадени. Доста удобства си гарантирате с такава термопомпа, но най-хубавото е, че осезаемо ще намалите сметките си за ток.

Принцип на работа на термопомпите въздух вода

термопомпа въздух вода

Класификацията на термопомпите на различни видове се дължи на това, че те използват различни енергийни източници. Въздух – вода вариантите се състоят от изпарител и кондензатор. Те работят на принципа на хладилника, но наобратно. Елементарния принцип на работа спомага за това температурата от въздуха да се трансформира в енергия и така от ниско температурна тя да се превръща във високотемпературна и по този начин в помещенията да се достига желаната зададена температура.

Разграничават се два вида термопомпи въздух – вода:

  • Нискотемпературни

Температурата на водата, която се достига е до 60 °С. Това са термопомпи с изключително дълъг живот на експлоатация. Те са високоефективни и икономични. Подходящи за всякакъв тип сгради и квадратура;

  • Високотемпературни

При този вид термопомпи въздух – вода температурата на подгряване на водата достига до 80 °С. Удобството на този вид термопомпи е в това, че те могат да бъдат моментално свързани към вече съществуваща система от радиатори например. Освен това с тях икономисвате още повече електроенергия, тъй като при тяхната работа си осигурявате  и топла вода за битови нужди.

Ако все пак решите да инвестирате в такава термопомпа ви препоръчваме да се консултирате с професионалисти. Така ще намалите топлозагубите и сметките, а ще получите топлина и комфорт през цялата година.