Защо децата на България избират обучение и работа в чужбина?

Учи, за да не работиш! Колкото и странно да звучи тази максима и до днес има своето значение в съвременния живот. В действителност колкото повече човек знае и разширява мирогледа си и се информира, толкова повече се повишава неговата квалификация. Няма спор, че добре платените професии изискват богата обща култура, високо ниво на образователен ценз, креативност и лични качества. Затова и ние като родители предоставяме на своите деца шанс да се развиват за натрупат знания, да преминат различни обучения, което от своя страна би било предпоставка за постигане на резултати и реализация. Не са малко и програмите за обучения и работа извън страната. Колкото и тривиално да звучи това, че мозъците на България работят навън и допринасят за развиването на икономиката на чуждите страни то определено няма как като родители да не стремим да насърчаваме децата си да се реализират именно в такива по-икономически стабилни държави.

образование

Правилото, че колкото повече си учил, толкова повече ще печелиш има основание и ето защо много млади хора, които търсят добро заплащане, което да е съразмерно с техните качества се реализират извън пределите на страната ни. Не бихме поставили всички фирми у нас под общ знаменател, тъй като има доста сектори, чиито служители са достатъчно мотивирани да работят. Те предоставят редовно обучения, подобряване на квалификацията и материални стимули, които определено повлияват върху спокойствието на подчинените им. Не е мечта да работиш в такава компания. Това може да е реалност, стига да разполагаш с правилната мотивация, да си преминал различни нива на обучения и да имаш нужната квалификация за една добра, стабилна и доходна работа.

Казват, че през последните години нивото на образованието у нас е стигнало дъното, особено в райони с преобладаващи малцинствени групи. Това обаче не пречи деца от елитни гимназии да печелят международни олимпиади по математика и природни науки, което е стимул, че наистина все пак има надежда. Но дали ще успеем да задържим надеждите на България у нас или и те ще предпочетат работа доста по-високо заплатена в България? Политиката на страната по отношение на тези въпроси е доста неясна. Факт е, че се обслужват интересите на определени съсловия и по този начин младите ни надежди остават демотивирани да творят, работят и да се развиват у нас. Въпросът е на какво разчитат управляващите, как смятат че ще продължи пътя си страната ни към европеизирането след като не се осигуряват елементарни условия за обучения и работа на хората, които искат и могат да го направят.