Как коминните тела подобряват ефективността от работата на камината?

димоотвод

Употребата на камини като рентабилно и икономично отоплително решение е една от причините през последните години да се наблюдава много висок интерес към този тип продукти. Наистина формулата за благоприятна температура в дома е основната цел на домакинствата, които държат да намерят балансиращо решение, което да спести усилия и средства. Но не само висока критичност и взискателност е необходимо да се прояви при покупката на съоръжение, което ще бъде използвано за отопляване. Специалисти фокусират вниманието ви и върху онези приоритети, които се отнасят до изграждането на димоотводната система. Защото, когато димните газове са контролирани то това идва да покаже, че се прилагат най-високи механизми за повишаване енергийната ефективност от работата на уреда. Препоръчани са коминни тела за камини. Какви са техните качествени характеристики и особености ще изложим в днешната публикация.

Разлики с обикновените кюнци за камини

Дори да ви изглеждат идентично заради цилиндричната си форма имайте предвид, че става въпрос за два напълно различни продукта. Да, тяхната основна задача е да се погрижат отоплението в дома вида бъде чисто и безопасно, но що се отнася до самата структура на елементите то има някои съществени различия. Те се отнасят до:

 • Коминните тела са изработени от двоен материал;
 • Разполагат с изолация;
 • По-устойчиви са на високи температури;
 • Издръжливи са на висока киселинност и химични реакции;
 • Подходящи са за уреди, при които ресурса може да бъде твърдо гориво, пелети, нафта, газ и други.

Накратко, когато искате да оборудвате димотводната система сигурно и надеждно то определено коминните тела за камини са вашия ефективен избор, който да гарантира дълъг експлоатационен период. Както можете да установите и сами разликите с обикновените кюнци са съществени. Да, инвестирате повече, но пък решавате казуса с оборудването в дългосрочен план.

Още положителни качества, които се отнасят до коминните тела за камини

коминно тяло

Разумно следва да се подходи, когато сте изложени на избор, който да ви осигури ефективно оборудване на системата за отопление. Приоритетите при коминните тела не са малко и именно заради двойните стени и наличието на изолация те позволяват осезаемо оптимизиране на разходите за отопляване.

За да не бъде лукс топлината и за вашия дом, за да можете да се наслаждавате на приятна и уютна обстановка е време да подходите с внимание и да изберете онези варианти, с които димоотводната система ще функционира в полза на уюта и комфорта през зимния сезон. Разбира се, че всеки един компонент от оборудването на инсталацията има своята роля в постигането на най-добри условия за живот, което предполага, че има защо да се консултирате със специалисти, които да ви дадат коректна информация относно спецификата на комининте тела за камини.

Ползите от употребата им се отнасят до:

 • Удължаване живота на отоплителния уред;
 • Осигуряване на перфектна и постоянна топлина през зимата;
 • Намаляване на разхода на гориво;
 • Подобряване процеса на изгаряне;
 • Създаване на безопасна среда за живот и т.нат.

Камината ви ще работи много по-добре с двойните коминни тела и ви гарантираме, че ще усетите разликите и по джоба си. Това разбира се е основателна причина да инвестирате и да подобрите структурата на димоотвода.

Какви са предлаганите видове?

по отношение на видовото разнообразие коминните тела и обикновените кюнци за камини си приличат. Сред задължително включените в изграждането на димоотвода са следните елементи:

 • Прави. Размерите са от 50 и 100 см. Това са базови, основни тела, които изграждат пътя за отвеждане на димните газове;
 • Имитаф. Ревизиите са важни за всеки димоотвод, тъй като те намаляват риска от образуване на конденз и натрупване на сажди;
 • Ъглови. На тях можете да разчитате да промените ъгъла т.е. димоотвода да завие наляво или надясно.

За оптимално сигурен ефект от употребата на камина през зимата е необходимо да се фокусирате върху онези коминин тела, които отговарят на най-високи стандарти за качество.