Как да се грижите за разширените вени?

лекарства против разширени вени

Появата на разширени вени е сред най-честите заболявания на съдовата система. В зависимост от натовареността на крайниците те могат да се появят по бедрата, сгъвката зад коляното или по пръсците. И ако за някои от вас това са просто дерматологични изменения то други пациенти се налага да провеждат по-сериозно лечение и терапия, която да сведе до минимум риска от поява и образуване на тромби. На пазара се предлага огромно разнообразие от лекарства против разширени вени на краката. Но има методи за превенция и грижа, които реално намаляват до голяма степен появата им. Какви средства и действия да предприемете за да можете да разчитате на отлично здраве и добре функционираща съдова система ще разкажем в днешната тема.

Важни съвети, които намаляват риска от образуване на разширени вени по краката

Със сигурност има много неща, които да направите за своето здраве. Не е задължително винаги да прибягвате към прием на лекарства, които могат да имат и страничен ефект върху състоянието ви. Специалисти отдават появата на разширени вени на неправилна грижа и водене на нездравословен начин на живот. Основните съвети, които те дават по отношение на подобряването състоянието на вече образували се разширени вени се отнася до:

 • Повече движение. Така се предотвратява развитието на варикозата и се подобрява циркулацията на кръвта в организма. Препоръчва се карането на колело;
 • След изморително вървене или дълъг престой в изправено положение задължително вдигнете краката на нивото на сърцето си поне за 10-15 минути. Това ще подобри движението на кръвта;
 • Не стойте дълго време прави без да се движите, тъй като това влияе върху намаляването на циркулацията на кръвта;
 • Не стойте прекалено дълго седнали на стол, тъй като краката отичат и с подуват като отново се намалява способността на кръвта да се движи в кръвоносната система;
 • Спазвайте хранителен режим при наднормено тегло;
 • Не се излагайте дълго на слънце.

Това са основни съвети, които са важни за това да намалите риска от поява на нови варикози и усложнения като тромбовлебит и тромбози.

Ефективност на лекарствата

лекарства против разширени вени на краката

Препоръчително е още при появата на видими мрежички с червеникав цвят по повърхността на кожата да се вземат съответните мерки за лечение. Разширените вени представляват проблем на кръвообращението и забавянето на лечението може да се окаже особено опасно за здравето. Необходима е ежедневна грижа, която да подпомогне циркулацията на кръвта и да подобри състоянието на крайниците.

Разнообразието от ефективни препарати и медикаменти за лечение на варикоза са свързани с въздействие върху следните симптоми:

 • Тежест в долните крайници;
 • Силни болки и стягане;
 • Умора;
 • Подуване;
 • Крампи и други.

Нужно е специално отношение към това заболяване, тъй като целта на лекарствата е насочена най-вече към насърчаване циркулацията на кръвта в съдовата система като по този начин се елиминира възможността за образуване на тромби, които биха създали сериозен риск за здравето ви.

Лекарствата облекчават тежестта и дискомфорта в засегнатите зони. За да има обаче положителен ефект някои от тях се прилагат ежедневно.

Методи за лечение

Има различни начини и някои от тях вече споменахме. Определено спазването на някои от изложените до тук съвети повлиява доста ефективно неразположението, което варикозата може да причини. Освен до тук споменатите средства има и други, които касаят облекчаването на състоянието ви. Това са:

 • Използване на природни лекове като лапи върху засегнатите зони с чесън, ябълков оцет, алое вера;
 • Прилагане на стягащи чорапи, които намаляват отоците;
 • Използване на охлаждащи гелове, които подобряват циркулацията на кръвта;
 • Балсам от див кестен;
 • Охлаждащи вани и други.

Съобразно спецификата на състоянието ви сега можете да приложите някои от лекарствата, които са с доказана ефективност. На най-добри цени можете да ги откриете в сайта на аптека Феникс.