Защо е важно коминът да бъде измазан професионално?

Едва ли сте се замисляли, колко важна част от жилищната сграда е коминът. При къщите, които се отопляват на твърдо гориво, той служи за отвеждане на дима извън сградата. Кооперациите, отопляващи се по друг начин също имат комини, които имат важната роля да вентилират бани, складови помещения, кухни и други. Ще се радвате на пълен комфорт, ако се погрижите правилно за тази част от сградата и при нужда потърсите точната строителна фирма предлагаща външно измазване на комин. Още при строежа и проектирането е важно да се определи по какъв начин ще се отоплява жилищната сграда, за да бъде предвиден размера и функционалността на този компонент. Има значение дали през него ще преминава само системата за отопляване или ще служи и като вентилация.

Какви видове инсталации се срещат най-често?

При строежа е от изключително значение коминната инсталация да бъде изградена от качествени материали в съответствие с всички нормативни уредби. Трябва да се прецени наклона на покрива и останалите функционални параметри, за да се избегне в последствие необходимостта от чести корекции и ремонти.

Нормално е този елемент от конструкцията да изглежда различно при различните сгради. На някои места говорим за еднофамилни къщи, а другаде инсталациите са промишлени. Това предполага различен начин на изработка и вид на вложените материали, казват от Нова Билд. Спокойно можем да твърдим, че най-често комините са зидани с тухли или изляти от бетон. В по редки случаи има изведени метални тръби от самата сграда или прикрепени допълнително. Строителните компании най-често се занимават с измазване на зидани комини.

комин

Те се нуждаят от специален ремонт и измазване, когато спрат да изпълняват основната си функция, да отвежда газовете и дима в атмосферата. Авариите на този елемент са изключително неприятни за всички живущи, тъй като тежките миризми се връщат обратно в апартаментите и съответно създават условия за предстоящи ремонтни дейности. Ако имате нужда от поправка и външно измазване, потърсете строителна компания тясно специализирана с този тип конструкции.

Кои са различните ремонтни дейности избирани от потребителите?

Класическите зидани комини по-често се нуждаят от обновяване и външно измазване, тъй като им влияят различните атмосферни условия. През зимата е прекалено студено, има сняг след това дъждове, горещини и всички тези метеорологични промени разрушават тяхното покритие. Най-често потребителите се нуждаят от:

  • измазване на комина – то може да бъде външно или вътрешно в зависимост от конкретния случай. Майсторите, които разбират от тази дейност ще се справят най-добре, използвайки подходящи за целта висококачествени материали;
  • почистване – във вътрешността се натрупва неприятен нагар, който с времето възпрепятства отвеждането на въглеродния диоксид навън;
  • укрепване – ако се е появило разрушаване на стените, те трябва първо да бъдат укрепени по специален начин, след което да се пристъпи към външното им шпакловане;
  • може да се използва и метална обшивка – тя се поставя за по-голяма здравина и устойчивост на конструкцията.

Поради температурната амплитуда, която се получава през отоплителния сезон, е нормално да възникне конденз. По този начин се задържа влагата, което разрушава мазилката и е възможно запушване. Ето защо измазването е от такова ключово значение за правилното функциониране на цялата система.

Лесно ли е да установим, кога коминът се нуждае от ремонт?

Най-подходящият момент за ремонт и външно измазване на комина е лятото. Тогава е топло и сухо, което предполага по-добри резултати и качество на свършената работа. Покривната настилка в топлото време е суха и безопасна, а не мокра и хлъзгава което би довело да неприятни инциденти. Влагата и студът оказват негативен ефект и върху материалите, с които се работи, а това ще доведе до проблеми в последствие.

В случай че установите дефект по комина през отоплителния сезон се налага да потърсите строителна фирма бързо, но тогава има опасност да се прибърза и резултатът да е добър само временно. Специалистите препоръчват дори без причина да наемете майстор, който да огледа цялата конструкция и да ви препоръча измазване, ако това е необходимо. Превантивната грижа винаги е полезна и ще ви предпази от неприятности след това.

Как да намерим строителна фирма, която предлага външно измазване?

Ако търсите изпълнител за подобен проект е важно внимателно да отсеете различните оферти. Онлайн бихте могли да съберете много ценна информация, свързана с външното измазване на комини. От Нова Билд напомнят, че такъв вид ремонт трябва да се извършва само от специализиран майстор и няма общо с измазването на стени. Тук се взимат под внимание височината, характеристиките на конструкцията и степента на разрушаване.

Специалистите могат да използват допълнително метална мрежа, стъклена вата или специализиран вид мазилка като укрепващ елемент. Хората, които работят в строителни фирми познават всички части от конструкцията на покрива и са достатъчно компетентни да вземат решения, как да извършат самия ремонт. Насочете се към компания с достатъчно богат опит и компетенции в тази област. Подобни оферти ще намерите лесно в интернет пространството, където може да прочетете и допълнителна информация за различните етапи от строително ремонтните дейности, както и да сравните мненията на други потребители.