Епоксидната смола – сфери на приложение

смола

В строителната практика епоксидните смоли намират широко приложение. През последните няколко години много нашумяха 3D подовете за баня, с чиято помощ успявате да предадете наистина удивителен облик дори в малки пространства. Морско дъно, различни праисторически мотиви или пък с ефект на дълбочина тези идеи определено допадат на клиентите поради това, че създават усещането за обем. Използването на смола епоксидна е популярно, тъй като самия материал гарантира устойчивост в много направления, с които ще ви запознаем в днешната публикация.

Предимствата на подовите покрития от епоксидна смола

Новите тенденции чисто визуално много привличат клиентите. Причините да инвестирате в такъв тип триизмерна подова настилка си има и редица други приоритети. Качествата на материала във втвърдено състояние надминава и най-смелите ви очаквания, което показва, че действително си струва да се помисли при ремонт на банята или тоалетната да помислите за подмяна на стандартния гранитогрес с под от епоксидна смола.

епоксидна смола

Характерните удобства от приложението на такъв тип материал са следните му технически показатели:

 • Впечатляващ външен вид, който прави пода интерес, разчупен и динамичен;
 • Лесен монтаж;
 • Много добра водоустойчивост;
 • Издръжливост на висока и ниска температура;
 • Лесна поддръжка;
 • Не се повлиява от химични реакции;
 • Има противохлъзгащ ефект;
 • Материала е трудногорим;
 • Не се деформира;
 • Не е рисков за човешкото здраве.

До тук изложеното със сигурност може да ви мотивира да помислите и да потърсите специалисти, които се занимават с монтаж и изработка на такива подови настилки. Няма съмнение, че когато се търси дългосрочен вариант то именно пода от епоксидна смола се нарежда сред решенията, на които можете да разчитате по всички качествени показатели.

Отстраняването на настилката се оказва по-трудно от полагането, тъй като се налага използване на шлайфове, с което да бъде отстранен пода. Дългия експлоатационен живот при този тип изделия показва, че е възможно използването им от поколения, тъй като тук няма риск от напукване и други деформации, които могат да предизвикат проблеми с водопроводни течове.

Какво друго можете да изработите от този тип лепила

Епоксидните смоли както споменахме притежават уникални качества. Изключително модерни и атрактивни изделия освен подовите настилки се изработват с тяхна помощ. Приложението в строително-ремонтния сектор е очевиден, но с тяхна помощ могат да бъдат изработени също така:

 • Рекламни материали;
 • Осветителни тела;
 • Бижута;
 • Интересни аксесоари и висулки;
 • Декориране на мебели и много други.

През последните години все повече търговци започната да предлагат на своите клиенти комплекти за работа с епоксидни лепила в домашни условия. Много по-устойчиви на ултравиолетово лъчение, без жълтеникави ефекти и без миризма. Това са причините по-креативните от вас да изберат материала за да създават своите арт произведения на изкуството.

Акценти за безопасна работа

В зависимост от типа на епоксидната смола и нейното предназначение имайте предвид, че е задължително да се спазят съответните правила за работа с материала. По принцип съвета на специалистите е да не се подценяват този тип материали, тъй като в течно състояние лепилото е силно токсично. Задължително е да си набавите предпазно облекла и защитни ръкавици, очила и маска за да можете да си гарантирате пълна безопасност при боравене и изработка на различни предмети.

И въпреки, че втвърдената епоксидна смола е напълно безопасна то при боравене с течната е важно да инвестирате в правилните предпазни средства както и да проветрите много добре помещението, което използвате за работилница. Попадането на течността по кожата може да причини сериозно изгаряне, така че е необходимо много бързо да реагирате и да се обърнете към лекар.

За да бъде приятно и безопасно изработването на аксесоари или други отливки винаги следете и спазвайте точните инструкции при работа с епоксидна смола.