Основни правила за елегантен съвременен интериорен дизайн

Ако в интериорния дизайн на дома си вие харесвате модерните неща и обичате да бъдете в крак с актуалните тенденции, то вие определено сте последовател на съвременния стил. Макар много хора погрешно да смятат, че модерните интериори са студени и минималистични, днешните интериори са комфортни и приветливи, без да са претрупани и мрачни. Модерният интериорен дизайн е подходящ както за апартаменти и мезонети, така и за офиси и магазини.

Съвременният стил на декориране се определя от обикновената, фина изтънченост и преднамереното използване на текстури и изчистени линии. Специфичното за този стил е, че интериорите акцентират върху пространството, а не върху вещите. Съсредоточавайки се върху цвета, пространството и формата, съвременният интериорен дизайн е елегантен и свеж.

За да реализирате съвременния стил във вашия дом е важно да се придържате към няколко основни правила, които заедно с дизайнера на Моми Студио – Антония Саранеделчева ще споделим с вас в тази статия.

Използване на цвят

Основните цветове в интериорния дизайн на съвременния стил са неутралните, както и черния и белия цвят. Палитрата често се допълва и подчертава с ярък и смел цвят, който контрастира на неутралните. Така например при стени боядисани в неутрален цвят имате прекрасен фон за смели цветни аксесоари и обратно ако стените и прозорците са в пастели, то текстила и аксесоарите трябва да са в неутрални.

Линия и пространството

Най-очевидният и отличителен елемент от интериорния дизайн в съвременен стил е линията. Независимо дали са прави вертикални или хоризонтални линии или извити форми задължително присъстват във всеки дом в съвременен стил.

Празното пространство по стените между мебелите и отгоре в горните зони става толкова важно, колкото и площите, пълни с предмети. Основна максима в съвременния интериорен дизайн е „по-малкото е повече“, където всеки детайлно се откроява индивидуално и уникално.

Мебели в съвременен стил

Обзавеждането във вашия интериор трябва да прави смело изявление, но в същото време трябва да бъде семпло, без извивки или декорация. Гладките, изчистени, геометрични фигури са от съществено значение. Меката мебел често се избира в черни, бели или други неутрални тонове, като се използват естествени влакна като вълна, памук, лен, коприна, юта, чрез които да добавите повече текстура към интериора. Декоративните възглавниците в чисти геометрични форми също добавят цвят и текстура.

Подови настилки

Подовите настилка в съвременния стил трябва да са гладки и изчистени, като предимно се използват паркет, ламинат, теракот или винил. Добавяйки килими във вашия интериор вие автоматично ще контролирате звука и топлината, а ако искате да добавите цвят и текстура използвайте цветни килими с геометрични форми и шарки.

Осветление

Това е изключително важен елемент, на който трябва да обърнете внимание, когато проектирате интериорния дизайн в съвременен стил. Както при редизайна така и при обзавеждане на нов дом е важно да помислите къде ще разположите осветителните тела. Ако искате да акцентирате върху дадена картина или кът във вашия дом насочете към него осветителни тела.

Картини и аксесоари

Специалистите в интериорния дизайн споделят, че скулптурите или картините трябва да бъдат на нивото на очите, като се поставят върху структурна колона или постамент. Рамките в черно или матовочерно, естествено дърво или метални покрития са чудесни за произведения на изкуството. Ако искате да поставите няколко произведения на изкуството окачете ги близо едно до друго, така ще създадете усещане за един цял елемент. В никакъв случай не претрупвайте интериорния дизайн с твърде много елементи и картини.

Текстури и материали

Богатото разнообразие от метал, камък и стъкло се вписват отлично в декора на съвременния стил. За да омекотите и затоплите пространство, използвайте богато текстурирани и цветни тъкани.

Растенията също са основен елемент, който е присъщ за съвременния интериор. Живите цветя внасят повече уют и топлина в интериора на дома.