Барбекю на терасата – защо не

Хубавото слънчево време е идеално за това да си направим сочно и вкусно барбекю. Но факта, че живеете в апартамент се оказва леко смущаващ за реализиране на желанието ни. Това, че нямате двор, в който да позиционирате барбекюто не е проблем, тъй като при открита тераса и достатъчно пространство това не би се оказало пречка за да сготвите нещо вкусно и ароматно. Е, някои съседи може и да възроптаят от това, че миризмата се носи до техния балкон, то разбира се това също не бива да се превръща в препятствие за да направите сочна и вкусна скара с леко опушен вкус на новото си барбекю за терасата.

Кои са основните точки на избор на такова барбекю

Ако трябва да направим една съпоставка за разликите между градинските и предназначените а тераса барбекюта то в основата ще бъдат размерите. За двора или градината можете да изберете по-голямо и по-професионално съоръжение, но терасите по принцип са по-малки, което предполага и по-ограничени размери на барбекютата, които са подходящи за балкони и тераси.

Освен това нивото на безопасност при терасните модели е много по-високо. В зависимост от това дали ще използвате дървени въглища, газ или електричество има висок риск от възникване на пожар, така че ако обърнете внимание на моделите за тераси ще установите, че те са много по-обезопасени.

Избирането на барбекю за тераса обикновено се фокусира върху:

барбекю
 • Честота на използване;
 • Почистване;
 • Използване на гориво;
 • Размер.

Особеностите тук са в това, че не малко от моделите разполагат и с кюнци, чиято роля е да отведат по-голямата част от дима и ароматите далеч от прането на съседите, но до колко е успешно това можем да поспорим.

Човек не бива да се отказва от вкусно приготвената храна само защото живее в апартамент. Определено това, че имате барбекю за тераса е достатъчен повод да го използвате. Е, със сигурност ще има негодуващи съседи заради пушека и миризмата, но въпреки това не са малко хората, които използват барбекю на балконите си особено при хубаво време и възможност да приготвят нещо вкусно на открито и така да си спестят ароматизирането на целия апартамент.

Отличителните белези на барбекютата за тераса

Акцентирахме върху това, че това са мини съоръжения, които са с компактни размери. Те са адаптивни и не се нуждаят от кой знае какво пространство за да бъдат използвани. Наред с тези характеристики следват още:

 • Лекота на барбекюто и възможност за преместване;
 • Събиране в компактни размери, когато не се използва;
 • Опция да бъде приложено на пикник или излет на открито;
 • Лесно почистване и поддръжка;
 • Здравина и устойчивост.

Тази покупка определяме като еднократна, тъй като барбекютата са съоръжения, които наистина няма какво да им се повреди или счупи. Подбора на първо място се съобразява с обичайната зона на използване, което показва, че ако ще купувате такова за балкон или тераса то трябва да бъде с по-малки размери и достатъчно обезопасено за да се сведе до минимум риска от възникване на пожар.

Креативни и много красиви модели такива скари за балкон се предлагат от онлайн магазин balkanenergy.bg. Едни от най-привлекателните и идейни модели са:

 • Компактно барбекю Bonne B200

Това барбекю е толкова добро и леко, лесно за използване, че можете да го ползвате на плажа, в двора, на терасата, на излет;

 • Голямо барбекю от неръждаема стомана

Ако балкона е по-голям и живеете на панорамен последен етаж то определено ще можете да му се насладите в максимална степен. Голямата скара позволява да печете повече вкусотии едновременно.

Balkanenergy има още много варианти, така че ако е настъпил момента да разнообразите кухнята си заповядайте и инвестирайте с един клик в ново барбекю за тераса.